Strona główna » Przewodniki » Kuchnia hiszpańska – 10 potraw, które musisz spróbować

Kuchnia hiszpańska – 10 potraw, które musisz spróbować

Choć kuchnia hiszpańska nie należy do moich ulubionych, a nawet bym powiedział, że jej za nią nie przepadam, to są rzeczy, którymi się mógłbym się zajadać całymi dniami i które koniecznie trzeba spróbować, będąc w Hiszpanii. Hiszpańska gastronomia opiera się w dużej mierze na ziemniakach i pieczywie, te uzupełnione są wspaniałymi owocami morza, które można dostać w większości marketów. Poniżej znajdziesz 10 potraw, które musisz spróbować będąc w Hiszpanii.

Hiszpańskie tapas

Hiszpańska kuchnia to przede wszystkim tapas, czyli przekąski. Bardzo wiele knajp specjalizuje się w tapasach. Bardzo popularne jest to np. w Grenadzie, podaje się tam tapasy do każdego zamówionego napoju, są to malutkie porcje, ale przy kilku drinkach lub piwach można się też najeść. Tapasami można nazwać wiele z poniższych pozycji.

1. Patatas Bravas

Patatas bravas to po prostu ziemniaki, podsmażane, najczęściej pokrojone w kostkę, podawane z mixem sosów salsa brava i aioli. Salsa brava jest nieco bardziej pikantna, a aioli majonezowo-czosnkowa. To danie hiszpańskiej kuchni jest bardzo zapychające, często dostaje się dość sporą miskę i spokojnie wystarczy ona na dwie osoby.

patatas bravas kuchnia hiszpańska

2. Pulpo a la gallega

Pod tajemniczą nazwą pulpo a la gallega kryje się ośmiornica z ziemniakami. Kuchnia hiszpańska to masa owoców morza. To danie wywodzi się z Galicji (dosłowne tłumaczenie to ośmiornica po galicyjsku) i podobno to właśnie tam smakuje najlepiej. Podawana jest w różnych wersjach – na ciepło i na zimno. Obowiązkowo posypana musi być papryką w proszku.

3. Paella

To chyba najbardziej znana potrawa hiszpańskiej kuchni, paella czyli ryż podawany z różnymi dodatkami. Przygotowywana jest na ogromnych patelniach, podzielona na porcje, a w niektórych restauracjach można zamówić całą patelnię dla siebie (często musi to być serwowane minimum na dwie osoby). Są 2 rodzaje paelli – paella valenciana z kurczakiem, królikiem i zieloną fasolką i nasza ulubiona – paella de mariscos z owocami morza. Czasem można też spotkać paella mixta z owocami morza i kurczakiem, tą chyba najmniej Ci polecamy. PS pamiętaj słowo paella wymawia się “paeja”

Kuchnia hiszpańska - paella

4. Tortilla de patatas

W hiszpańskiej kuchni tortilla to nie znany nam z marketów pszenny placek, to coś znacznie lepszego. Tortilla de patatas to placek wykonany z ziemniaków i jajek, czasami można spotkać z cebulą, choć wśród Hiszpanów prowadzony jest spór o to, czy prawdziwa tortilla de patatas powinna zawierać to warzywo. Całkiem dobrej jakości tortille można kupić np w Mercadonie, kosztuje około 2€, a wystarczy wrzucić ją na 5 minut na patelnię. W Hiszpanii bardzo popularna jest również kanapka z tortillą i startym pomidorem, bardzo polecamy spróbować, choć nie każdemu pasuje połączenie ziemniaków z chlebem.

5. Queso manchego

To naszym zdaniem najlepszy ser, jaki znajdziesz w hiszpańskiej kuchni. Dostępny jest dostępny w wielu marketach. Może być między innymi w wersji currado, semi currado co oznacza twardość sera. Jest także w wielu mieszankach, moża powstawać z mleka krowiego, koziego i owczego. Idealnie sprawdza się jako samodzielnie przygotowane tapas.

6. Jamón serrano/chorrizo/fuet

Kuchnia hiszpańska to oczywiście wędliny i kiełbasy. Polecamy skosztować szczególnie trzy z nich. Jamón serrano to długodojrzewająca szynka ze świńskiej nogi, można kupić ją w plasterkach, świeżo skrojoną, ale w sklepach spotkasz też całe nogi do kupienia. Chorrizo i fuet to hiszpańskie kiełbasy, my szczególnie rozsmakowaliśmy się w tym drugim rodzaju. Chorrizo świetnie spisuje się jako baza do jajecznicy lub dodatek do makaronu.

Jamon serrano
Jamon serrano

7. Crema catalana/flan

crema catalana kuchnia hiszpańska
hiszpańska restauracja

Deserki w hiszpańskiej kuchni może nie należą do wybitnych, ale z pewnością warto spróbować dwóch z nich. Crema catalana to coś podobnego do creme brulee. Flan to masa jajeczna, choć można spotkać też inne wariacje, przypomina trochę zastygły kogel-mogel.

8. Bocata de calamares/pinchos

ocata de calamares/To po prostu kanapka z kalmarami. Hiszpańska kuchnia opiera się na pieczywie i ziemniakach. To właśnie kanapki w przeróżnych wersjach podawane są często w barach i restauracjach. Polecamy skosztować tej z kalmarami, przepyszne krążki ukryte pomiędzy świeżym pieczywem okraszone różnymi dodatkami. Oczywiście do wyboru będziesz mieć wiele rodzajów kanapek, w tym pinchos, czyli małe kanapeczki często nabite na patyk.

9. Churros

Churros to słodki przysmak śniadaniowy hiszpańskiej kuchni. Hiszpanie szaleją za churros, wracając z imprezy są one dla nich czymś, czym dla Polaków kebab. Dla nas ich fenomen jest nieco niezrozumiały. Czym są churros? To wysmażane na głebokim tłuszczu ciasto, skłąda się z mąki, soli i wody. Podawane jest z ciepłą czekoladą, co sprawia, że to prawdziwa bomba kaloryczna. Dla mnie churros lepsze jest na słono, np. z guacamole lub jako przekąska do piwa choć dla Hiszpanów to profanacja ich przysmaku. Tu tradycyjna churreria w Conil.

kuchnia hiszpańska - churros

10. Tinto de verano

To mój ulubiony napój, jaki hiszpańska kuchnia ma do zaoferowania. Tinto to czerwone wino (nie ma czegoś takiego jak vino rojo). Tinto de verano to miks czerwonego wina z sokiem z cytryny i cukrem. W knajpach często idą na łatwiznę i najczęściej podawane jest z napojem podobnym do fanty. Obowiązkowo z dużą ilością lodu i plasterkiem pomarańczy. To idealny napój na gorące dni jest niesamowicie orzeźwiający. 

Tinto de verano z łatwością możesz zrobić samemu w Polsce. My używamy do tego czerwonego wina najczęściej Kadarki, bo jest słodka i tania. Na litr wina wyciśnij przynajmniej 5-6 cytryn i dodaj 2-3 łyżki cukru lub miodu. Tu musisz wyczuć, jaki smak będzie Ci bardziej odpowiadał my lubimy więcej cytryny, a zdecydowanie mniej cukru. Dodaj do tego lód i pomarańczę i ciesz się orzeźwiającym napojem.

Jak widzisz, kuchnia hiszpańska, choć z pewnością nie należy do najlepszych i najsłynniejszych na świecie, ma potrawy, które warto spróbować. Czy to w wersji z supermarketu, czy w wydaniu najlepszych regionalnych knajpek.

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.